Groepenkast vervangen

Groepenkast vervangen Rotterdam

Verschil meterkast, groepenkast of stoppenkast?

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een meterkast, stoppenkast en een groepenkast? Er zijn soms vele termen die voorbij komen in het jargon van een elektricien, maar wat betekent dit nu precies. Is een meterkast vervangen hetzelfde als een groepenkast vervangen? Hoe het precies zit zullen we u hier uitleggen.

In een huis komt de elektriciteit binnen in de meterkast, waarvandaan de elektra verder verdeeld wordt over het gehele huis. Het woord meterkast en groepenkast worden vaak door elkaar gebruikt. De meterkast is eigenlijk de voorloper van de modernere groepenkast. De meterkast is een verzamelnaam van alle meters die zich in dezelfde ruimte bevinden, oftewel de meterkast. Letterlijk genomen is het dus de kast met alle meters, waar naast de elektriciteitsstoppen vaak ook een gas- en watermeter te vinden is. In de praktijk hebben de meeste oudere huizen nog een meterkast, die ook wel eens stoppenkast genoemd wordt omdat de stoppen zich in deze kast bevinden. De stoppenkast bevind zich dus eigenlijk in de meterkast en bestaat uit alle stoppen en zekeringen.

Tegenwoordig is de groepenkast de oudere meterkast aan het vervangen. Deze groepenkast bestaat uit verschillende groepen. De voordelen van een groepenkast ten opzichte van de oudere meterkast zijn als volgt:

  • Het is veiliger met een hoofdschakelaar en aardlekschakelaars 
  • Het is mogelijk om extra groepen toe te voegen 
  • Het is voordeliger om een groepenkast aan te schaffen

Bij een groepenkast wordt de elektriciteit die het huis binnenkomt verdeeld over verschillende groepen. Verschillende delen en ruimtes van het gebouw staan verbonden met de verschillende groepen. Bij een groepenkast samenstellen kan je kiezen voor een 1 fase of een 3 fase kast. Dit heeft te maken met de krachtstroom. Heeft u apparatuur als een elektrische kookplaat of een jacuzzi dan heeft u meerdere fases nodig zodat alles optimaal kan blijven werken. Voor welke optie er gekozen wordt is dus afhankelijk van het gebruik en de apparaten. Elektricien Rotterdam kan u adviseren bij het samenstellen van uw groepenkast.

Een meterkast vervangen is een klus waar de nodige kennis bij komt kijken. Het is dan ook zeker aan te raden een erkende elektricien in te schakelen om deze elektra voor u aan te leggen. Elektricien Rotterdam kan u hierbij helpen mocht u in Rotterdam of omgeving woonachtig zijn.

Groepenkast vervangen
Groepenkast vervangen

Groepenkast vervangen

Bij het inschakelen van een erkende elektromonteur weet u zeker dat het samenstellen van de groepenkast op een juiste wijze gebeurd. Een groepenkast vervangen dan zo gebeurd en u kunt vervolgens zonder problemen gebruik maken van alle apparaten in huis. Elektricien Rotterdam legt u precies uit wat voor soorten groepenkasten er bestaan en welke het beste in uw huis of bedrijfspand past. Het merk, de afmetingen en de fases zijn belangrijk om over na te denken, zodat u zo meteen ongelimiteerd gebruik kunt maken zonder dat er kortsluiting ontstaat. 

Groepenkast uitbreiden

Heeft u een apparaat die enorm veel stroom verbruikt, als een kookplaat, een koelkast of wasmachine, dan kan het wijs zijn uw groepenkast uit te breiden. Dit is vooral bij apparaten die meer dan 2000kW verbruiken. Vraag onze ervaren elektromonteur naar uw situatie en krijg een zo goed mogelijk beeld van de mogelijkheden. Het is bij het uitbreiden van de groepenkast natuurlijk wel belangrijk dat de kast nog in goede staat is en de uitbreiding mogelijk is.

Groepenkast vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van een groepenkast is afhankelijk van het aantal te plaatsen groepen. Het kan uitlopen van 300 tot 1000 euro of variëren als er specifieke wensen zijn. Hoe meer groepen er aangesloten moeten worden, hoe duurder dit is. De kosten worden gebaseerd op het merk van de groepenkast, de nodige arbeid en eventuele extra opties en de grote van de groepenkast. Vraag gerust om een vrijblijvende offerte of bel direct met een ervaren elektricien op 085-4011823. Elektricien Rotterdam helpt u op weg, zodat al uw elektra er weer strak bij ligt. Eerlijke en betaalbare elektra service, neem vrijblijvend contact met ons op via 085-4011823 of het contactformulier op de site.